Sırkıntı “ Bir Damla Suyu Heba Ettirmeyiz”

Sırkıntı “ Bir Damla Suyu Heba Ettirmeyiz”

Kozan Barajında bulunan elektrik santraline haksız olarak fazla su veriliyor. İddialar üzerine açıklama yapan Kozan Sulama Birliği Başkanı Sami Sırkıntı “1 damla suyumuzu heba ettirmeyiz” diyerek ortaya atılan iddialara cevap verdi.

Son günlerde kamuoyunda sıkça konuşulan Kozan Barajındaki hızlı su eksilmesine neden olarak barajın kapağının önünde kurulan elektrik santralinin sebep olduğu iddia ediliyordu. Kamuoyunu meşgul eden bu iddiaların peşine düşen haber merkezimiz yetkili ağızdan iddialarla ilgili açıklama aldı.

Sırkıntı, Ekspres’e Konuştu

Gazetemize özel açıklamada bulunan Sami Sırkıntı bu tip iddiaların deli saçmasından ileri gitmediğini ifade ederek şu şekilde konuştu. “ Son günlerde sizin sorduğunuz sorular ile alakalı olarak bizlerinde kulağına dedikodular geliyor. Başta şunu belirtmek isterim. Bu tip dedikoduların kesinlikle doğruluk payı yoktur. Biz bu yıl sulama sezonuna başlarken barajımızda 60 milyon metre küp suyumuz var idi. Bugün itibari ile Kozan Barajımızdaki su seviyemiz 35 milyon metre küptür. Yani bu sezonda sadece 25 milyon metre küp su kullanmışız. Elbette bu kullanımın azalmasına en büyük etken 2. Ürüne izin verilmemesidir. Geçtiğimiz sezon yaklaşık olarak 50 milyon su kullandık. Bu yıl ise kullandığımız su oranımız yaklaşık olarak 28 milyon metre küptür.

Tesis bizim bilgimiz dışında kuruldu

Bu genel bilgilerin ardından sorduğunuz soruya cevap vereyim. Öncelikle barajda bulunan elektrik santralinin birliğimizle ilgili hiçbir bağlantısı yoktur. Özel sektör tarafından gereken izinler alınarak kurulan bir işletmedir. Bu tesisin kurulması ile ilgili bizlerin ne görüşü alınmıştır, nede bir yazım yapılmıştır. Bu tesisin sahipleri Ankara’dan işlerini halletmişler. Ve sonuçta bizim bilgimiz dışında bu tesis kuruldu. Kurulmasının ardından tesisle ilgili bir dizi araştırma yaptım. Bizlerin yetkisi sadece istediğimiz kadar barajdan su bırakılması yönündendir.

Vanalar bizim elimizde

Bizler su ihtiyacı olması durumunda barajın kapağını açtırırız. İhtiyacın bitmesi halinde de barajın kapaklarını kapatırız. Bu noktada konu edilen işletme, bizler su bıraktığımız zaman çalışır. Su bırakmadığımız zaman çalışmaz. Yani vanalar bizim sulama birliğinin elindedir. Birliğimizin sulama programı dışında hiçbir zaman elektrik santrali için özel bir su verilmemiştir. İşletme yetkilileri de hiçbir zaman programımızın dışında su talebinde bulunmamışlardır.

23 milyon metre küp su tasarruf ettik

Geçtiğimiz yıla göre yaklaşık 23 milyon metre küp su tasarrufumuz var. Elektrik santraline istediği iddia edilen suyu verse idik, bu tasarrufu nereden sağlayacaktık? Soruyorum. Ama ilçemizde âdete bir hastalık haline gelen dedikodu işleri insanlarımızın kafalarını karıştırıyor. Bu güzel ilçemize maalesef zarar veriyorlar. Çiftçilerimiz bizden emin olsunlar bizlere emanet ettikleri sularının bir damlasını heba ettirmeyiz.” Dedi.

Son günlerde Kozan kamuoyunu sıkça meşgul eden Kozan Barajındaki su seviyesinin düşmesi ile ilgili olarak Sırkıntı halkımızı aydınlatmış oldu.